Soalan Lazim

Berapakah Jumlah tempat duduk yang terdapat di Dewan Tunku Abdul Rahman?
Terdapat sejumlah 400 buah tempat duduk dan jumlah ini mungkin berkurangan bergantung kepada jenis acara dan persembahan.

Bagaimanakah untuk ke Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC)?
Stesen LRT terdekat ialah Stesen Bukit Nenas (Monorel) dan Stesen KLCC (Putra Line). Kedua-dua buah stesen terletak paling hampir dengan Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC). Perkhidmatan bas yang melalui kawasan ini ialah RapidKL no. 10, 49 dan 49A, Metrobus 195, 165 dan 170, dan anda perlu turun sama ada di hadapan Saloma Theatre Restaurant atau kedutaan Indonesia. Untuk ke Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC) dari KLCC hanya mengambil masa 10 minit berjalan kaki.

Bilakah Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC) dibuka secara rasminya?
Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC) sebelumnya dikenali sebagai Kompleks Penerangan Pelancongan dirasmikan pada 5 September 1990 oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato' Seri Dr Mahathir Mohamed.

Pusat Pelancongan malaysia Dimiliki Oleh?
Pusat Pelancongan Malaysia dimiliki oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia. Tujuan Penubuhannya adalah untuk memberi perkhidmatan dan kemudahan pelancongan yang disediakan seperti perkhidmatan khidmat nasihat pelancongan menerusi kaunter pelancongan, kemudahan E-Portal, mengadakan persembahan dan aktiviti kebudayaan.

Adakah kemudahan disediakan untuk pengunjung yang kurang upaya?
Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC) dilengkapi dengan kemudahan untuk mereka yang berkerusi roda. Kami juga turut menyediakan tandas uniseks untuk mereka yang kurang upaya.

Apakah kod pakaian yang khusus untuk menonton persembahan di Pusat Pelancongan Malaysia?
Untuk persembahan Orkestra dan Koir, anda perlu memakai 'Lounge suit', baju batik atau kemeja lengan panjang. Bagi persembahan teater dan tarian pula, anda perlu mengenakan pakaian yang kemas. Seluar jean lusuh, t-shirt leher bulat, pakaian yang terlalu terdedah, seluar pendek, pakaian sukan, kasut sukan dan selipar tidak dibenarkan.

Wujudkah tempat untuk meletakkan kenderaan?
Terdapat banyak ruang untuk meletakkan kenderaan disediakan percuma.